wiener:o:živote

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jaro (alebo Jaroslav – ako chcete) Filip.

„Rozmýšlal som silno, a pýtam sa sám seba, kto bol ten chlapec...“

Hej, uvažoval som ako začať a veta ktorú som nakoniec sformuloval v perexe mi prišla ako najvýstižnejšia. Jasné, na prvý pohľad nič moc, ale vystihuje čo má.

Jara Filipa som začal vnímať ako decko v 90. rokoch. Prostredníctvom humoristických relácií, neskôr v reprízach „Ktosi je za dverami“. Okrem toho sme mali doma pár eLPéčiek a občas som si pozrel aj nejaký filmek, kde hral.
Viem o ňom ešte pár všeobecne známych faktov, ktoré sa odniekiaľ dozviete a každý ich považuje za samozrejmé. Jeden z nich je aj ten, že Jaro Filip zomrel. Dávnejšie, pred ôsmimi rokmi. Hotové.
Takto som vnímal Jara Filipa, nič viac – nič menej.

Včera som sa dozvedel, že na jeho počesť nahrali slovenské populárne a popredné hudobné telesá tribjútové albo. Milé.
Dnes v rádiu tiež o tom hovoria, venujú sa tomu snáď úplne všade až... až som si povedal:
Nezaoberajú sa tým neprimerane?
Vravím si, „o mŕtvych len dobre, to je samozrejmé“.
Súhlasím, „mohol to byť výnimočný človek“.
Ale rovnako aj „nevenuje sa mu príliš veľa pozornosti?“.

Úprimne povedané, zas tak nadaný pesničkár a spevák to nebol, humorista – možno lepší priemer a  herec slabý. Skôr si myslím, že bol obľúbený ako kamarát.  Aspoň čo som naposledy sledoval nejaké nočné rozhovory s ním (presne si nepamätám).

Hovorím to preto, lebo ma trochu rozlaďuje predstava nedoknuteľnosti Jara Filipa a toho, že ho stavajú na nejaký imaginárny piedestál (trocha morbídne povedané: "ako keby si niekoho našli")
Smutné je ale hlavne to, že sa zabúda na mnohých iných, ktorí by si zaslúžili minimálne toľko pozornosti ako Jaro Filip, bohužiaľ, o nich sa veľmi nehovorí a dosť sa na nich zabúda.

Ale na druhú stranu, vždy lepšia celebrita Jaro Filip ako... hrubá väčšina iných populárnych ľudí na Slovensku, ktorých popularita skončí tak rýchlo, ako začala (shaggy ako internetová celebrita sa neráta). Fuj, už skĺzavám do nejakých nejasných klišé, tak radšej už skončím.

 Wiener.

Poznámka pre tých, čo by si náhodou niečo zle vysvetlili:
Naozaj som týmto článkom nemienil zhadzovať prínos Jara Filipa. Skôr len formu, akou ju ľudia teraz príjmajú.


freeway:písanie | stály odkaz

Komentáre

  1. mozno fluidum
    bol neprehliadnutelny? asi ano.
    najviac ma dostal pri jednej scenke, kde rozoberali jeho fajciarsku zavislost. nukali mu tam mentolovy cukrik, ako nahradu. jeho reakcia bola: "a mozem si ho aj zapalit?"
    isla som do kolien. :D
    publikované: 17.03.2008 11:56:12 | autor: lupa (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ..
    Ja ho mám rád a našťastie sa istým médiám vyhýbam takže niesom presýtený. Jaro Filip bol podľa mňa jeden z najlepších hudobných skladatelov (neviem či je to dobré tak nazvať), ktorí sa nám tu urodili. Jeho hudba bola svieža a príjemná, hlavne keď sa obhliadneme na jeho tvorbu so Satinským a Lasicou. Viem, že na Vargu a iných nemá ale ja mám jeho veci rád. Toť nepodstatné len som sa chcel prejaviť :) .. Ešte jednu vec. Na konci si napísal big pravdu, lepšie keď sa hovorí o Jarovi Filipovi ako o nejakej našej pseudo-celebrite. Toť všechno howg! :)
    publikované: 17.03.2008 22:00:30 | autor: piho (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Počuj
    keď tu vyhlasuješ aký bol herec, videl si vôbec Alberta ?
    publikované: 18.03.2008 09:34:43 | autor: Baladína (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Ja zdielam podobný názor...
    tiež som z tej tlupy zabávačov Jara Filipa nemusel. Pesničky... bol priemerný pesničkár, dobrý zabávač, tak ako veľa iných. Nič viac. Asi bol dobrý človek. Neviem. Nepoznal som ho, ale myslím, že preto sa o ňom tak hovorí.
    Ja osobne som mal radšej Stana Radiča, jeho vystupovanie mi bolo bližšie a je jeden z mála slávnych ľudí, ktorých smrť ma dokázala zasiahnuť (presnejšie sa to podarilo dvom ľuďom - jemu a včera A.C. Clarkovi).
    publikované: 19.03.2008 23:36:26 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014