wiener:o:živote

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

November a dušičky - ako to vidím ja.

Už som hovoril, že neznášam tieto sviatky?

Dušičky ako sviatok.

Ľudia ako dobytok chodia na cintoríny, väčšinou len pre nejakú ich "povinnosť". V takom prípade to zmysel nemá. Alebo sú ľudia takí sprostí, že keby im niekto nedal sviatok, nenapadlo by ich na ten cintorín vôbec ísť? Máme si uctiť pamiatku mŕtvych a stala sa z toho hromadná masová akcia - Útok na hroby by sa to mohlo volať. Som znechutený.

Staré babky s veľkými zadkami sa tlačia, ako by boli ony tie najdôležitejšie, všade behajú deti, ktoré dospelí vytiahli so sebou von. Necítim sa práve najpríjemnejšie. Nemôžem sa ubrániť pocitu, že je to stále každý rok to isté. Ono to aj vlastne aj každý rok to isté je, takže pocit deja-vu je prakticky aj na mieste.

No, ako to prebiehalo práve dnes a čo som si všimol.

Všimol som si, že väčšinou ženy a staršie ženy sa chytia iniciatívy a začnú okolo hrobu pobehovať a čistiť ho. Manželia, synovia a neviem kto ešte sa s odstupom na ne pozerajú, ako by boli zmyslov zbavené. Držia tašky, kahančeky, skrátka niečo, aby to vyzeralo, že vôbec niečo robia. Majú na tvári netrpezlivý a hlavne žalostný výraz. Takto nejako žalostne som sa tváril aj ja, a môj pohľad sa náhodne stretol s iným žalostne trpiacim pánkom. Pozreli sme na seba, vzdychli sme si, pokrčili ramenami a boli sme si jasný. Tak sme si očami popriali veľa šťastia, otočili sa zase na "svojich" a pokračovali v tom nešťastnom kukuči.

Pohľad na môjho neschopného tatka, ktorý nevedel zapáliť ani kahanček ma dosť deprimoval. Všade toľko ľudí, jedna osoba si rovno zapálila cigaretu nad hrobom svojho rodinného príslušníka. Asi to musel byť statný fajčiar až do konca.

No a čo z toho vyplýva? Ak toto je sviatok, tak tie sviatky radšej ani nechcem.

Vždy to končí rovnako. Prídem domov, bolia ma nohy a som hladný. A je to tak aj teraz. Idem sa najesť.

Váš Joffre Wiener


pouličné:tabule | stály odkaz

Komentáre

  1. dobrý postreh
    Ja tiež nestojím o sviatky, ktoré sú nám podsúvané ako nejaká povinnosť niečoho sa zúčastniť alebo niečo vykonať. Toto najintenzívnejšie pociťujem na Vianoce, kedy sú plné obchody reklám, čo všetko musím kúpiť, aby som niekoho urobil šťastným. Naozaj potrebujeme sviatky, na ktoré sa tešia hlavne obchodníci ??? Prečo nepotešiť niekoho, keď to nie je naša povinnosť vyplývajúca z nejakého sviatku? Alebo keď už budú tie dušičky, prečo nezájsť k hrobu nášho blízkeho a spomenúť si naňho aj inokedy? Prečo je potrebný jeden pevný dátum, kedy sa uskutočňujú takéto masovky? Prečo? Táto spoločnosť je čudná.
    publikované: 28.10.2006 19:09:21 | autor: byzoparanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. presne
    tak. na tie hroby môžeme ísť hocikedy, keď máme náladu.

    a vianoce ani nehovorím. v carrefoure, už majú pomaly vianočnú výzdobu. otrasné.
    publikované: 28.10.2006 19:38:43 | autor: wiener (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. sviatok dusiciek
    je davova hysteria ale ludom ktorych som mala rada idem na ten hrob dat kvet a zapalit sviecku bo plnim slub dany mojej babke:0
    publikované: 28.10.2006 19:53:02 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. jo
    veď už z kažých sviatkov spravili komerčnú záležitosť... Ale ja nejako návštevy na hroby nemusím - jednoducho necítim sa tam dobre.. Ale na mŕtvych si vždy spomeniem pri nejakej príhode, ktorú sme spolu zažili alebo tak...
    Ale pre niekoho môže byť toto chodenie na hroby ako spôsob ako sa tým vyrovnať...
    publikované: 28.10.2006 22:34:24 | autor: amidala (e-mail, web, autorizovaný)
  5. .
    Máš absolútnu pravdu...ludia sa mi čudujú (sú priam znechutený) že ako dokážem chodiť večer na cintorín.Prečo?Lebo tam nieje nikto (vrátane babičiek,ktoré špehujú každý tvoj krok)
    Mám právo spomínať ako len chcem...
    publikované: 28.10.2006 23:21:55 | autor: gothicc (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. 2 all
    Zeby sviatok nekrofilov?

    2 Gothicc, smiem sa obcas nepozorovane pridat?
    publikované: 28.10.2006 23:55:18 | autor: anubis (e-mail, web, autorizovaný)
  7. .
    Jasne,ze sa mozes pridat :) sviatok nekrofilov :D to bolo kruteeeee :D
    publikované: 29.10.2006 01:40:20 | autor: gothicc (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Dušičky
    Sviečková atmosféra Dušičiek je,aspoň pre mňa,veľmi upokojujúca.No v poslednom čase sa tento sviatok pre niektorých stáva naozaj iba povinnosťou.Kde sa stratil cit,s ktorým by sme mali zájsť na hroby,spomenúť si na tých,ktorý už nie sú medzi nami?Áno,prídeme na cintorím,zapálime sviečky a odriekame tichú modlitbu,ale to všetko je iba pre dobrý pocit na duši...
    publikované: 14.12.2006 23:54:29 | autor: Indira (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014